Ziarnopłon wiosenny – kwiaty wiosny

Ziarnopłon wiosenny to wdzięczny w swym pokroju, powszechnie występujący kwiat wczesnej wiosny. Gdy jeszcze zieleń jest kolorem deficytowym pokrywa on ziemię pod drzewami kobiercem jaskrawych, żółtych kwiatków. Czasem zwany jest także Jaskrem wiosennym (stąd łacińska nazwa Ranunculus ficaria – Ficaria verna) a ludowe określenia tego kwiatka to pszonak lub pszonek. Jest jednym z pierwszych kwiatów zauważanych wczesną wiosną – rośnie w sadach, parkach i lasach.
Niegdyś ziele tej rośliny stosowane było w medycynie ludowej w postaci maceratów wodnych lub wyciągów spirytusowych – ma działanie antyseptyczne, przeciwreumatyczne. Świeży sok z tej rośliny łagodzi podrażnienia skóry np. po ukoszeniu owadów, czy oparzeniu pokrzywą.
Małe słońca
Młode, świeże listki tej rośliny przed kwitnieniem podobno można zrywać i stosować jako smaczny dodatek do sałatek czy jogurtu (zawierają m.in. sporo witaminy C) – ale uwaga – trzeba być ostrożnym gdyż te rośliny w stadium kwitnienia stają się lekko trujące (co jest cechą w większym lub mniejszym stopniu całej rodziny jaskrowatych). Starsze rośliny zmieniają także smak i stają się gorzkie. Przed kwitnieniem pączki kwiatowe bywają zbierane i marynowane – jako substytut kaparów. Jeszcze jedna część ziarnopłonu bywa zjadana i wykorzystywana przez człowieka – to małe bulwki które tworzą się w podziemnych częściach roślin, można je podobno przyrządzać na wiele sposobów – prażyć, dusić na parze czy gotować. Najlepsze są po przekwitnięciu roślin. Wiedzą o tym dziki dla których drobniutkie bulwki są nie lada przysmakiem.
© Jeśli prezentowane fotografie chcą Państwo wykorzystać proszę o kontakt . Zdjęcia i tekst chronione są prawem autorskim.
- Ziarnopłon w zbliżeniu
- Ziarnopłon wiosenny
- Ziarnopłon
- Ziarnopłon
- Ziarnopłon
- Ziarnopłon – pszonak
- Ziarnopłon
- Ziarnopłon
- Ziarnopłon
- Ziarnopłon wiosenny – pszonak fot.Krzysztof Romańczukiewicz
- Ziarnopłon
- Ziarnopłon